Activant els ODS en la gestió empresarial

  

Article de Tatiana García Echeverry, Responsable de Projectes de Sostenibilitat Corporativa

Amb l’inici de l’anomenada Dècada d’Acció dels ODS, es reitera la necessitat d’involucrar el sector empresarial per materialitzar, evidenciar i reportar la seva contribució real als Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS.

És un bon moment perquè les empreses avancin en comprendre l’Agenda 2030 i alinear la seva estratègia, compromisos i accions, en funció de promoure i garantir la seva contribució als objectius ODS.

Els canvis als quals el món sencer s’ha vist sotmès durant l’últim any són una prova més de la necessitat de donar una major rigorositat a l’Agenda. Diversos estudis assenyalen que no es complirà amb el que es disposa en els objectius al 2030 si no es reforça des d’ara mateix el compromís i es realitza un esforç addicional per enfocar i prioritzar les accions que s’avancen des dels diferents sectors.

Per tant, és temps perquè les empreses vagin més enllà. No es tracta només d’incloure els logos dels ODS a la pàgina web o en els informes de Sostenibilitat. La nova dècada exigeix ​​no conformar-se: és moment d’evidenciar i posar en valor l’aportació del sector empresarial amb la sostenibilitat i en concret amb els ODS. Si una empresa vol demostrar un compromís real amb l’Agenda 2030, haurà d’evitar el #ODSWashing i passar de la identificació inicial dels seus ODS “prioritaris” per avançar en la definició d’objectius i metes pròpies que considerin la seva cadena de valor i estiguin alineades amb les mètriques establertes a l’Agenda.

L’informe ‘Contribució de les empreses espanyoles a l’Estratègia de Desenvolupament Sostenible 2030: una consulta integral’, elaborat per La Xarxa Espanyola de el Pacte Mundial i la Secretaria d’Estat per a l’Agenda 2030 en el qual es van consultar a més de 1.900 empreses espanyoles, va trobar que el 43% de les empreses consultades donen suport a la incorporació dels ODS en l’estratègia empresarial. Al focalitzar en les empreses de l’IBEX 35, el 97% d’elles manifesten estar compromeses amb la consecució de l’Agenda 2030, però només el 49% reporta sobre objectius específics, xifra que disminueix a un 24% en les empreses espanyoles adherides a el Pacte Mundial de Nacions Unides.

L’anterior reforça i evidencia la necessitat de tenir una rigorositat major quan es fa referència a la implementació dels ODS a les empreses. A la Dècada d’Acció s’espera un avanç més gran per complir els objectius, i això requereix que cada vegada siguin més les empreses que reforcen el seu compromís a través de la publicació de compromisos quantificables que estiguin alineats de manera directa amb les 169 metes dels ODS .

Ens trobem a la dècada definitiva per a la consecució dels ODS, i des Anthesis Lavola creiem que cal avançar en l’establiment de compromisos mesurables i quantificables. Per això, hem dissenyat la Ruta Activant els ODS, una ruta d’acompanyament per integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible en la gestió empresarial, i posar en valor la contribució que realitza l’organització en el marc de l’Agenda 2030.

Si estàs interessat en Activar els ODS en la teva organització, contacta’ns.

COMPARTEIX-HO