Calcular les emissions indirectes (abast 3) ha permès a les cooperatives del grup conscienciar-se del gran pes que aquestes tenen a la seva petjada de carboni

El Grup Fagor ha calculat la petjada de carboni de vàries cooperatives que formen part del grup. Aquesta actuació té com a objectiu impulsar la reducció dels gasos d’efecte hivernacle (GEH) que generen les seves activitats empresarials per a contribuir a la lluita global contra el canvi climàtic i al compliment de l’Acord de París. A més, permet donar resposta als requeriments cada cop més exigents dels seus clients i de la societat en matèria de compromisos climàtics.

S’ha calculat la petjada d’un total de 7 cooperatives: Fagor Arrasate, Mondragon Assembly, Fagor Industrial, Fagor Ederlan, Fagor Electrònica, Copreci i Galbaian. En base a elles es calcularà també la petjada total del grup.

Tal i com explica Aritz Otxandiano Kanpo, responsable de Sostenibilitat del Grup Fagor, aquest càlcul permet conèixer on es produeixen les principals emissions del grup. Concretament, més del 90 % provenen de les emissions indirectes. Aquestes corresponen a les derivades del consum d’electricitat i a les derivades d’altres fonts d’emissió, com la compra de productes, l’ús de productes venuts o la logística i la distribució, entre altres.

Les principals fonts d’emissions es vinculen a l’ús dels productes venuts, la compra de béns i serveis i el transport i logística.

L’equip de Gestió del CO2 ha sigut l’encarregat de realitzar el càlcul de la petjada de carboni a partir de l’inventari d’emissions de les diferents cooperatives. Gràcies a això s’ha vist que les emissions generades per l’ús dels productes venuts és la principal font a les cooperatives Fagor Arrasate, Mondragon Assembly, Fagor Industrial i Copreci, mentre que les generades a la compra de béns i serveis són més destacades en el cas de Fagor Ederlan i Fagor Electrònica. Finalment, Galbaian emet la majoria a través del transport i els viatges de negoci.

Aquest anàlisi, en línia amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 13, Acció pel Clima, i amb l’estratègia Fagor 2030 del grup, serveix per afrontar amb coneixement de causa les estratègies de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de manera que es pugui contribuir a evitar l’augment de la temperatura per sobre dels 1,5 ºC a finals de segle.