Ada Parellada, Francesc Mauri i Carlota Bruna protagonitzen una autòpsia de residus

Aquesta acció, gravada en vídeo i difosa per les xarxes, té per objectiu fomentar el reciclatge i la prevenció de residus a Barcelona

La cuinera Ada Parellada, el meteoròleg Francesc Mauri i la instagramer Carlota Bruna es van enfrontar a una bossa de rebuig real durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. Aquesta acció, anomenada autòpsia de residus i gravada en vídeo per difondre per les xarxes, té per objectiu conscienciar a la ciutadania sobre els greus impactes dels residus i la necessitat de promoure accions de prevenció, reutilització i reciclatge per fer-hi front.

El vídeo va permetre gravar les reaccions de les tres personalitats i els comentaris sobre allò que anaven trobant a l’interior de les bosses. A la vegada, van donar consells per evitar la generació de residus i reciclar millor i sobre quins són els impactes d’una mala recollida selectiva en la crisi climàtica.

L’edició i difusió del vídeo de l’autòpsia de residus ha format part de la quarta edició de la campanya Residu Zero de l’Ajuntament de Barcelona, que ha apostat pels canals digitals en un any marcat per la pandèmia. Gràcies a la participació dels mateixos protagonistes en la difusió a través dels seus perfils a Instagram i Twitter, el vídeo ha estat visualitzat per desenes de milers de persones.

Obrir bosses de rebuig per evidenciar el problema

Una autòpsia de residus consisteix en la caracterització de totes les deixalles que hi ha en una bossa del contenidor gris. Per al rodatge del vídeo es van analitzar 20 bosses de rebuig amb el suport tècnic de Rezero. Es van separar en quatre categories (evitables, reciclables, compostables i resta) per evidenciar tots els recursos que es perden si no gestionem correctament els residus. Un cop fet el triatge, només un 8 % corresponia realment a rebuig. Si els residus d’aquestes bosses s’haguessin separat correctament, s’haurien estalviat al voltant del 40 % de les emissions de CO2 generades.

El vídeo es va difondre a través de les xarxes socials en diferents formats

L’equip de Comunicació ha estat l’encarregat de la producció del vídeo incloent la definició de l’idea creativa, la selecció dels protagonistes, l’elaboració dels guions, la coordinació del rodatge i la postproducció de les diferents peces audiovisuals creades. També es va preparar l’estratègia de difusió del vídeo a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i dels perfils de les tres persones protagonistes.

El vídeo es va difondre en diferents formats: un vídeo teaser, el vídeo complet, quatre càpsules –una per cada personalitat– i un vídeo resum de les principals dades obtingudes durant la caracterització de residus.

Vídeos:

Sencer

Teaser

Carlota

Ada

COMPARTEIX-HO