La campanya per a la sensibilització de la ciutadania sobre la neteja i la correcta gestió de residus de l’Ajuntament de Barcelona ha implementat un nou sistema per donar informació, anomenat ZeroFlyer.

Es tracta d’un sistema digital i sense contacte que permet que la ciutadania tingui els continguts de la campanya al seu dispositiu mòbil. D’aquesta manera s’evita la generació dels residus de paper quan es donen díptics i fulletons, que molts cops es llencen al cap de poc temps. Donada la situació actual, també és un sistema que minimitza el risc de contagi de la COVID-19. Al següent vídeo es pot veure el seu funcionament.

A més, encaixa amb l’estratègia Residu Zero de l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta de la iniciativa municipal per millorar la qualitat del producte reciclat i, en concret, de la matèria orgànica. Es va adoptar l’any 2016 i pretén aconseguir la disminució de la generació dels residus, la reutilització dels productes i el reciclatge eficient dels mateixos.

ZeroFlyer conté un codi QR i un xip NFC per poder descarregar la informació al mòbil

ZeroFlyer ha sigut desenvolupat per Anthesis Lavola, que també coordina la campanya. És el quart any que l’equip de Campanyes porta a terme la seva gestió, organitzant els informadors i informadores que interactuen amb la ciutadania.

El nou sistema consisteix en un targetó amb un codi QR i un xip NFC que descarreguen un PDF al telèfon mòbil. A més, permet l’enriquiment de la informació amb la inclusió d’enllaços per tenir documentació complementària, convertint-se en un recurs més interactiu i, fins i tot, multimèdia.

Per a la campanya de Barcelona, el PDF inclou continguts sobre l’impacte dels residus a l’emergència climàtica, consells per reciclar millor, horaris del punt verd i la recollida de mobles, i el funcionament de la nova taxa de residus.