Protegir els boscos per evitar noves malalties

I si hi hagués una forma d’evitar la propagació de noves malalties? I si trobéssim una manera de lluitar contra els danys causats per noves pandèmies? Segur que la medicina i la ciència sanitària n’aportaran més d’una. Però, cada cop més, tenim proves que també podem trobar solucions de la mà de l’ecologia, la biologia i la conservació del medi ambient.

Aquest 2020 ha sigut un any marcat per la pandèmia del coronavirus. Tot i que el seu origen concret no es coneix del cert, la gran majoria d’indicis mostren que el virus prové dels rat-penats. Espècies presents a les gàbies del mercat d’animals de Wuhan, punt d’inici de la pandèmia, en males condicions i capturats als boscos propers.

Precisament, la desforestació de la zona ha fet més fàcil el contacte entra humans, fauna urbana, domèstica i salvatge, afavorint l’intercanvi de patògens. I el cas de Wuhan i el coronavirus no és únic: ebola, MERS o VIH són altres exemples. Cada dia estem més segurs que la desforestació i la degradació ambiental estan vinculats amb l’aparició de noves malalties, tal i com es comenta a The Guardian, La Vanguardia o el Redwood Forest Foundation. Inclús personalitats destacades en la protecció de la natura, com Jane Goodall, també veuen un vincle entre la Covid-19 i l’impacte ambiental que causem.

Els boscos tenen fama de ser el màxim exponent de la natura més salvatge, de la biodiversitat en la seva plenitud. I la seva pèrdua està clarament lligada a la destrucció del medi ambient. És molt obvi el canvi d’un paisatge ple d’arbres a un que s’ha convertit en un erm. Només cal veure l’Amazones i els boscos tropicals del centre d’Àfrica i el sud-est d’Àsia.

L’informe en el qual es basa la notícia de La Vanguardia ha sigut elaborat per l’Agència Europea del Medi Ambient i confirma el paper de la degradació ambiental en el sorgiment de nous patògens. El canvi de boscos i selves per camps de cultiu, granges i altres infraestructures, acosten als humans i als animals domèstics amb animals salvatges que havien estat aïllats fins al moment, de manera que augmenta la possibilitat d’entrar en contacte amb patògens que no es coneixien.

Els boscos ens aporten nombrosos beneficis: ens ajuden a desconnectar, a estar menys estressats, a respirar aire net i a fugir del soroll. Però, a més, actuen de fre per a la propagació de noves malalties. Mantenint els ecosistemes naturals en bon estat, evitem que els animals salvatges es vegin afectats per les nostres activitats, reduint el seu estrès i minimitzant el contacte que tenim amb ells.

Les zones boscoses del món són essencials per al bon funcionament dels cicles naturals, per a les espècies i per als éssers humans. Si no volem que arribin nous patògens i que els danys ambientals ens generin més problemes de salut, hem de seguir lluitant per la protecció dels boscos i de tots els ecosistemes. D’això en depèn el futur de la humanitat.

COMPARTEIX-HO