“El bosc, més que un club” és un llibre que es va editar fa 25 anys com un encàrrec del Centre de la Propietat Forestal. Igual que els altres materials encarregats per promoure l’ordenació i la gestió dels boscos de titularitat privada, el vam realitzar a Lavola. L’objectiu de tots aquells elements va ser promoure una cultura del bosc basada en els seus valors ambientals, socials i econòmics. El llibre va ser redactat per Jordi Camprodon, biòleg, i Jaume Collell, periodista, i acompanyat de les il·lustracions de Toni Batllori, el nostre ninotaire de capçalera.

El resultat final és un llibre que combina el rigor divulgatiu amb un llenguatge amè i fàcil de comprendre. La comparació del bosc amb un club esportiu permet acostar conceptes que poden ser complicats d’entendre per als no experts, com per exemple què és un biòtop (la seu social del club) o quines són les parts de l’interior d’un arbre i com creix (equivalent a posar-se una nova samarreta cada any).

Malauradament, un quart de segle més tard de la seva publicació, nombroses problemàtiques mencionades encara són plenament vigents. La desforestació, l’explotació de recursos, la urbanització desmesurada o la contaminació són problemes que encara veiem avui dia i que xoquen frontalment contra l’ús sostenible dels boscos.

Per sort, al llibre també s’explica com ha de ser la gestió sostenible d’un bosc perquè tingui un rendiment social i econòmic adequat, però també perquè ofereixi espai i protecció al gran ventall de biodiversitat que pot i ha de viure en un bosc.

25 anys més tard donem l’oportunitat de tornar a llegir aquest llibre en format digital, exhaurit en la versió física. Si voleu fer-hi un cop d’ull i aprendre més sobre els boscos, descarregueu-vos “El bosc, més que un club”. Segur que no us en penediu.