El passat mes de juliol va acabar la tercera campanya sobre la recollida de la matèria orgànica de l’Ajuntament de Madrid a la ciutat. El repte ha sigut informar a la ciutadania de nou districtes de Madrid per a que separin els seus residus orgànics i depositar-los al contenidor de tapa marró. D’aquesta forma, sumats als de les edicions anteriors, s’han ofert activitats d’informació i sensibilització a 20 districtes.

La campanya continuarà amb una quarta edició, que també coordinarà Anthesis Lavola al guanya la licitació pública per a la seva gestió. Durant aquest quart any, s’introduirà la recollida de l’orgànica al districte Centro, l’últim que quedava, i es reforçarà a la resta de barris.

A totes aquestes campanyes s’han realitzat diferents accions per a informar i sensibilitats a la ciutadania sobre la recollida de la matèria orgànica a la ciutat. A part de la interacció al carrer o en equipaments municipals amb els veïns i veïnes, s’han visitat porters i conserges, comerços i centres escolars i s’han fet visites al Parc Tecnològic Valdemingómez, entre altres accions presencials.

Aquesta tercera edició s’ha vist afectada per la pandèmia generada per la Covid-19 i ha obligat a realitzar actuacions digitals per complementar les presencials que no s’han pogut realitzar. Entre elles, s’han actualitzar els continguts de la web per adaptar-los a la situació, s’han realitzat sessions informatives online, s’ha obert un canal de YouTube i s’han portat a terme directes a les diferents xarxes socials.

A més, per millorar la visibilitat de la campanya s’han realitzat diferents accions comunicatives en format presencial i virtual. Entre elles destaquen l’enviament de cartes informatives i de la newsletter, la publicitat als autobusos de l’Empresa Municipal de Transportes (EMT) i l’exposició itinerant.

Resultats de les accions de la campanya

L’equip de Campanyes ha sigut l’encarregat de realitzar les accions i coordinar la campanya. A la tercera edició, entre novembre de 2019 i juliol de 2020, han visitat més de 28.000 portals d’habitatges, més de 6.000 comerços i 28 centres educatius amb més de 12.500 alumnes.

Els estands informatius han atès més de 10.351 persones a les diferents ubicacions i més de 1.400 a les fires i esdeveniments on s’ha participat. A més, s’han entregat, en total, més de 10.000 kits que contenien un cubell de 10 l, un tríptic, un imant, una revista, una guia i una infografia.

A nivell digital, durant el confinament, s’han realitzat 13 sessions informatives i 48 sessions del programa educatiu per a centres escolars, amb quasi 2.800 participants. El canal de YouTube ha tingut més de 2.600 visualitzacions i els 26 directes a les xarxes socials han tingut un total de més de 1.600 espectadors en algun moment del directe.

La realització d’aquesta campanya, i la seva continuació amb un quart any, és un pas més perquè Madrid sigui més sostenible i estigui a l’alçada d’altres ciutats europees que ja separen i reciclen els seus residus orgànics.