• El projecte ha aconseguit involucrar 60 cellers i més de 500 viticultors de la comarca del Priorat

  • LIFE Priorat + Montsant ha aconseguit una reducció de consum d’aigua per a reg d’entre el 25% i el 35%

  • El projecte ha aconseguit una reducció del 100% dels fertilitzants químics utilitzats en la superfície estudiada.


El projecte LIFE Priorat + Montsant ha celebrat avui el seu esdeveniment final, mitjançant una sessió online, per presentar els resultats assolits després de quatre anys de treball enfocats al desenvolupament d’un model de producció sostenible del sector vitivinícola de la comarca del Priorat.

Aquest projecte, que com a títol complet és “Eficiència en l’ús dels recursos per a la millora de la sostenibilitat vitivinícola de la comarca del Priorat”, ha comptat amb un pressupost de més d’1,5 milions d’euros, dels quals gairebé el 60 % ha estat cofinançat per la Unió Europea, en el marc del Programa LIFE.

Sergi de Lamo, director de VITEC i coordinador del projecte, ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada, donant la benvinguda als assistents i introduint aquest projecte que ha aconseguit involucrar 60 cellers i més de 500 viticultors de la comarca del Priorat.

A continuació, representants de la DOQ Priorat, DO Montsant, Anthesis Lavola i laPlataforma Tecnológica del Vino, han pres la paraula per aprofundir en els principals resultats tècnics obtinguts com a conseqüència de l’execució del projecte entorn als set grans pilars del seu pla de treball.

Robert Savé, coordinador de Vitivinicultura de l’IRTA i de la Comissió Tècnica de la PTV -en la seva àrea de Canvi Climàtic i Sostenibilitat- ha estat l’encarregat de posar el colofó a aquesta jornada amb una intervenció magistral sobre “La viticultura post Covid: Canvi Climàtic i Sostenibilitat”.

B1. GESTIÓ HÍDRICA. ÚS EFICIENT DEL REG EN VITICULTURA.

Una de les prioritats del projecte era aconseguir un increment de la qualitat del raïm reduint i optimitzant el consum d’aigua per a reg de la vinya. Per a això, s’han instal·lat 11 estacions meteorològiques en tota la regió que, unides a les 3 de xarxa públiques ja existents, han permès monitoritzar 240 hectàrees, pertanyents a 16 cellers i viticultors associats, amb les principals varietats de vinya de la zona.

Si LIFE Priorat + Montsant partia d’un objectiu de reducció del consum d’aigua d’un 10%, després de les anàlisis i el seguiment d’aquestes parcel·les, s’ha aconseguit una reducció que oscil·la entre el 25% i el 35%

B2. REDUCCIÓ DE FITOSANITARIS DE SÍNTESI QUÍMICA

Encara que durant els anys de desenvolupament del projecte hi ha hagut poca afectació de míldiu i oídio a la regió, el consorci ha pogut establir bones pràctiques i avaluar productes que permeten reduir l’ús de coure i sofre en vinya.

A més, s’han implementat pràctiques de confusió sexual a gran escala per al control de Lobesia Botrana (arna del raïm de la vinya). Durant els quatre anys d’execució del projecte s’ha aplicat aquesta tècnica en 568 hectàrees de la DO Montsant i 966 de la DOQ Priorat, aconseguint una reducció total de l’ús de fitosanitaris.

B3. ÚS EFICIENT DE FERTILITZANTS A VINYA

El consorci ha centrat part dels seus estudis a ajustar al màxim la dosi i el moment òptim per a l’ús de fertilitzants, així com la priorització de productes alternatius, orgànics i respectuosos amb la natura.

Per a això, mitjançant el monitoratge de 406 hectàrees de vinya i de 587 anàlisi de sòl i fulles, LIFE Priorat + Montsant ha aconseguit una reducció del 100% dels fertilitzants químics utilitzats en la superfície estudiada.

B4 i B5. MINIMITZACIÓ DEL CONSUM D’AIGUA I ENERGIA A CELLERS I CÀLCUL DE LA PETJADA AMBIENTAL DE LA ZONA

Com a conseqüència de l’execució del projecte, s’ha creat un manual de bones pràctiques i estratègies de millora adaptades a la situació de la comarca del Priorat. Aquest manual inclou mesures d’eficiència energètica i hídrica en els principals processos de celler, millores en la distribució del vi i de la selecció dels envasos.

A més, a partir de les dades de la producció de vi subministrats per 28 vinyes i 19 cellers, s’ha calculat la petjada ambiental mitjana usant la metodologia d’anàlisi de cicle de vida, concretament la metodologia europea PEFCR. Els resultats obtinguts mostren que, per exemple, la petjada ambiental d’una ampolla de vi produïda a la regió es de 1.24 kg de CO2 equivalents, un 20% menor que el valor mitjà europeu, i 5.03 KW/hora d’energia consumida, entre d’altres indicadors.

B6. ENOTURISME SOSTENIBLE

LIFE Priorat + Montsant ha realitzat un diagnòstic de la sostenibilitat de sector del vi a la comarca de Priorat, desenvolupant indicadors de monitorització i elaborant un pla d’acció per a un enoturisme sostenible.

B7. TRANSFERÈNCIA I SINERGIES AMB ALTRES REGIONS VITIVINÍCOLES

Un dels objectius del projecte era, no només desenvolupar aquest model de producció sostenible, sinó també la seva replicabilitat en altres regions vitivinícoles nacionals i europees. S’han reforçat així aliances amb tres regions vitivinícoles espanyoles – DO Vinos de Navarra, DO Uclés i DO Ribeira Sacra; i amb 3 regions europees: DO Nobile de Montepulciano, Vignerons Bio Nouvelle Aquitaine (Bordeus, França) i la regió portuguesa del Douro, mitjançant un acord amb ADVID.


Més sobre LIFE PRIORAT+MONTSANT

LIFE PRIORAT+ MONTSANT és un projecte que ha intentat desenvolupar i demostrar un model de producció vitivinícola sostenible a la comarca del Priorat, mitjançant l’aplicació d’un conjunt de metodologies per a l’ús eficient dels recursos naturals en tota la seva cadena de valor, que pugui ser replicable posteriorment en altres regions productores de vi de la Unió Europea.

El projecte s’ha portat a terme per un consorci format per cinc entitats: VITEC (Centre Tecnológico de el Vino), com a coordinador, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen del Montsant, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Qualificada de Priorat, la empresa de serveis per a la sostenibilitat Anthesis Lavola i la Plataforma Tecnológica del Vino (PTV).

LIFE PRIORAT + MONTSANT ha tingut un pressupost global de 1.529.153 d’euros, ha comptat amb la contribució financera del programa LIFE+ de la Unió Europea, i s’ha desenvolupat durant quatre anys, de juliol de 2016 fins al juny del 2020.