L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ofereix recursos pedagògics per afavorir la conscienciació sobre les bones pràctiques en el bon ús i cura de l’aigua i per traslladar el coneixement que es té sobre el món de l’aigua a infants i joves.

Per donar resposta a les noves necessitats educatives sorgides arran de la crisi sanitària, l’ACA ha adaptat i actualitzat El laboratori d’aigua, un recurs digital adreçat a l’alumnat de tots els nivells de l’Educació Primària. Consisteix en un conjunt de fitxes interactives i experiments que inclouen materials descarregables perquè, tant els centres educatius com les famílies, puguin compartir amb l’alumnat.

Anthesis Lavola ha portat a terme la millora del programari traslladant el joc en un nou format HTML5 i ha fet adaptacions d’usabilitat per adequar el recurs a mòbils i tauletes. En paral·lel s’ha fet una actualització del contingut, principalment per identificar possibles dades obsoletes com ara les referències a pàgines web i altres enllaços. Amb aquestes millores l’ACA garanteix la qualitat del joc interactiu en relació a l’experiència de les persones usuàries, oferint un recurs digital actual i alineat amb les noves necessitats dels públics als quals es dirigeix.

Aquest recurs educatiu el va crear l’ACA l’any 2008 i aleshores Lavola va portar a terme el disseny gràfic, la programació i l’elaboració dels continguts, tant en format digital com les fitxes descarregables. Les propostes educatives s’organitzen segons els tres cicles de l’etapa escolar (inicial, mitjà i superior) i els continguts de les fitxes interactives i dels experiments s’adapten a cada nivell.

Es presenten en cinc enfocaments diferents: el clima mediterrani i el seu règim de pluges i la realitat d’altres climes; la necessitat d’aigua de les espècies i els ecosistemes; els usos que els humans fem de l’aigua; la gestió de l’aigua com a recurs i; què podem fer entre totes i tots per preservar l’aigua. Cada fitxa interactiva inclou una orientació pedagògica i els experiments, pensats perquè puguin realitzar-se de forma autònoma amb materials a l’abast, contenen una guia per a l’alumnat i una altra pel docent per tal de garantir l’aprofitament del material educatiu.