COVID-19: Com poden ser útils els excedents d’aliments emmagatzemats

A mesura que el COVID-19 ha escombrat el món, les compres de pànic i els prestatges buits dels supermercats han creat preocupació sobre la disponibilitat de productes de primera necessitat, a més a més, les entitats socials de distribució d’aliments han experimentat un fort augment de la demanda.

No obstant això, amb el tancament dels bars i establiments de restauració i hostaleria, les existències no utilitzades d’aquests establiments han constituït una oportunitat per donar aquests excedents a les entitats socials.

 

El pànic en les compres afecta els bancs d’aliments

Durant les últimes setmanes, la por, el veure la interrupció de les cadenes de subministrament dels supermercats, la declaració de l’estat d’alarma i l’obligat confinament de la població i tancament de bars i restaurants han provocat el pànic en les compres.

Aquest canvi en les pautes de compra ha afectat greument els bancs d’aliments, que han rebut menys donacions ja que els compradors han optat per acumular els seus propis subministraments domèstics. A més, en els supermercats hi havia menys varietat d’aliments disponibles, el que redueix la quantitat d’aliments que es poden comprar per ser donats.

 

Les entitats socials de distribució d’aliments s’enfronten a la tempesta perfecta

Al mateix temps que han disminuït les donacions, aquestes entitats han experimentat un fort augment de la demanda el que ha causat tensió als seus recursos. Això té múltiples causes:

  • Dificultats financeres: moltes persones es troben davant la pèrdua o reducció d’ingressos per la pèrdua de llocs de treball, la reducció d’ingressos, el confinament o la malaltia.
  • Pagaments ajornats: A més, els nous sol·licitants de prestacions s’enfronten a esperes més llargues per rebre el seu primer pagament, el que crea dificultats econòmiques addicionals.
  • Menys voluntaris: A l’igual que altres organitzacions benèfiques, les entitats distribuïdores d’aliments s’han vist limitades pel nombre i la disponibilitat dels seus voluntaris. Durant tota aquesta pandèmia a més de fer front a l’augment de la demanda, el nombre de voluntaris ha disminuït a causa del confinament, particularment accentuat pel fet que molts dels voluntaris són d’edat avançada i pertanyen al grup de risc.

 

És la solució salvar l’excedent d’aliments emmagatzemats?

El 14 de març, el govern d’Espanya va declarar l’estat d’alarma per frenar la propagació del COVID-19, el que va implicar el tancament de bars, restaurants i locals d’oci.

Aquests tancaments sobtats van provocar el problema dels excedents d’aliments que van quedar en els punts de venda. Part dels articles amb vida útil curta van haver de ser recollits com a residus. No obstant això, els articles de vida útil més llarga van oferir l’oportunitat d’augmentar les donacions a les entitats de distribució d’aliments. Però com ha de funcionar la cadena de donació d’aliments en aquests moments crítics?

  • La infraestructura i la logística han de seguir en marxa. El transport d’aliments des dels grans centres als seus magatzems de distribució facilita a les entitats socials la recollida dels excedents, en detriment de la recollida des de múltiples punts de venda individuals.
  • Les empreses alimentàries han de fer donacions específiques adreçades a les entitats de distribució d’aliments. Això evita el subministrament excessiu d’aliments i compensa l’ajuda limitada que poden proporcionar els voluntaris en aquests moments.
  • Suport per part dels minoristes. Ofereixen tants diners com donacions per assegurar el suport a les entitats socials.

La pandèmia del COVID-19 ha posat en relleu la importància de disposar d’un sistema de redistribució d’aliments flexible i comunicatiu, el que permet adaptar-se a la potencial interrupció de les cadenes de subministrament. Les plataformes de comunicació compartida en temps real són instruments que permeten connectar als donants d’aliments amb totes les entitats receptores i, per tant, també ajustar l’oferta a la demanda.

Noticia traduïda i adaptada de la web d’Anthesis.
COMPARTEIX-HO