Súper any per la natura i la biodiversitat

El 3 de març és el Dia Mundial de la Natura, el dia en què els impactes que causem a la biodiversitat i els ecosistemes alcen la veu amb més força. Però els danys que fem als espais naturals són diaris i s’han d’explicar contínuament. Per aquest motiu, el Programa per al Medi Ambient de les Nacions Unides ha declarat que el 2020 sigui el Súper any per la natura i la biodiversitat. 

Actualment s’estan perdent espècies a un ritme 1.000 vegades superior a la taxa natural d’extincions. Inger Andersen, directora executiva d’aquest programa, considera que la pèrdua de biodiversitat és una catàstrofe que no ens podem permetre i defensa que tenim una oportunitat real de doblegar la corba per evitar aquesta disminució.  

Tota la humanitat es beneficia diàriament de la biodiversitat existent al planeta. Hem mantingut relacions amb la vida salvatge des dels nostres inicis, com qualsevol altre espècie, per aconseguir aliment, protecció o confort. Per aquest motiu han de disminuir les extincions de plantes, animals i altres éssers vius. 

La pròpia Inge Andersen posa com a exemple l’actual pandèmia de Covid-19 com un exemple dels danys que podem patir si seguim destruint els ecosistemes i traficant amb espècies. No podem oblidar que l’origen del brot va sorgir en un mercat d’animals on es venien moltes espècies animals, incloent ratpenats o pangolins. Aquesta última espècie, per cert, en perill crític d’extinció. 

Per aquest motiu, el Programa per al Medi Ambient de les Nacions Unides defensa que les solucions basades en la natura són la millor forma d’aconseguir aquest objectiu, així com per arribar al benestar humà, lluitar contra el canvi climàtic i protegir el planeta. Es tracta de solucions que tenen en compte tots els aspectes de la societat sense oblidar el respecte i la protecció de l’entorn natural. 

A la seva pàgina web mostra accions que estan realitzant administracions i entitats per cridar l’atenció sobre el fet que el futur de la humanitat depèn de les accions que realitzem ja: des de la importància de l’aigua fins a l’impacte de les malalties zoonòtiques, passant per la lluita contra el tràfic il·legal d’espècies o les normatives existents per protegir les espècies i els hàbitats. 

El planeta ens està donant diversos tocs d’atenció i és hora que comencem a actuar. Només entre tots podem assolir un equilibri adequat entre el desenvolupament humà i la conservació de la natura i hem de treballar per arribar a aquest punt i aconseguir una societat sostenible pel medi ambient.  

COMPARTEIX-HO