250 anys del naixement d’Alexander von Humboldt

Alexander von Humboldt va ser un naturalista pluridisciplinar que va viure entre els segles XVIII i XIX, i aquest any se celebren els 250 anys del seu naixement. Per aquest motiu s’estan realitzant exposicions i actes en honor seu a tot al planeta i és un bon moment per realçar la figura d’aquest gran personatge i conèixer millor la seva vida. En aquest sentit, es va publicar fa un parell d’any un llibre amb la seva biografia, La invención de la naturaleza.

Els seus estudis van abastar molts àmbits científics diferents: des de la botànica a la geografia, passant per la geologia o la meteorologia. De fet, la seva importància és tan gran que nombroses espècies, fenòmens naturals i institucions porten el seu nom (pingüins, ocells, cargols, plantes, corrents marines, badies, muntanyes, universitats, etcètera).

La influència que ha tingut al llarg de la història també es mostra amb el fet que es considera un dels fundadors de la biogeografia, és a dir, l’estudi de la distribució de les espècies al planeta. També ha sigut font d’inspiració de grans personalitats com Charles Darwin (pare de la selecció natural), Henry David Thoreau (autor del llibre Walden), John Muir (impulsor dels parcs nacionals a Estats Units) o Ernst Haeckel (creador del concepte “ecologia”).

Von Humboldt va basar gran part de la seva prolífica obra a l’expedició que va portar a terme al continent americà, on va visitar Estats Units i diverses colònies espanyoles (que actualment corresponen a Veneçuela, Colòmbia, Perú, Mèxic, Cuba i Equador). Els descobriments que va fer durant l’expedició han permès que tingui un gran reconeixement a la regió, sobretot a Sud-Amèrica.

Precisament, Lavola ha col·laborat amb una institució colombiana que porta el seu nom, l’Instituto Humboldt, gràcies a l’oficina que té la companyia a Colòmbia. En concret ha dut a terme la compensació de les emissions derivades de la seva participació a la COP 21 de París, l’elaboració de l’”Estrategia Institucional de Sensibilización Ambiental” i la definició de la “Política Institucional de Ecoeficiencia”.

COMPARTEIX-HO