La iniciativa Lean & Green, impulsada des d’AECOC per minimitzar l’impacte dels processos logístics en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, compleix dos anys en què ha aconseguit incorporar a 37 empreses líders compromeses amb l’objectiu del programa, que és reduir un 20% les seves emissions en els propers cinc anys. El projecte ha accelerat el seu creixement en l’últim trimestre gràcies a la incorporació d’empreses tan rellevants com Correus, Iveco, Port de Barcelona o Volkswagen Group Espanya Distribució.

Després adherir-se a Lean & Green, les empreses assumeixen el compromís de reduir sensiblement les emissions de CO2 en les seves activitats logístiques, presentant primer un pla d’acció i, finalment, els resultats obtinguts, que són auditats per una tercera part independent, que certifica la validesa de tots dos processos.

Lavola és empresa col·laboradora oficial per a la implantació del programa Lean & Green que reconeix a aquelles companyies líders en el camp de la logística sostenible.

Després de la seva adhesió al projecte, les empreses han de calcular la petjada de carboni dels seus processos logístics, que serveix com l’indicador de referència que determina si s’ha aconseguit l’objectiu de reducció fixat en el termini màxim de cinc anys. Les mesures presentades per les empreses per reduir les seves emissions es concentren en el transport i l’emmagatzematge i inclouen processos com formacions en conducció eficient, introducció de nous combustibles, optimització dels vehicles i de les rutes, centralització de les plataformes logístiques o la instal·lació de llums LED en els magatzems i la compra d’electricitat procedent de fonts renovables.

Lavola és l’empresa col·laboradora oficial d’AECOC per a la implantació de Lean & Green i, com a tal, presta assessorament i acompanyament a les empreses que volen adherir-se al programa, fins a l’obtenció del Premi Lean & Green. L’assistència de Lavola inclou: inventari d’emissions per a l’any base i moment actual, definició del Pla d’acció de Lean & Green, elaboració del dashboard de seguiment i acompanyament fins a l’obtenció del Premi Lean & Green.

A més, el projecte permet a les empreses unir-se a una àmplia xarxa de col·laboració en què es fomenta el debat, es comparteixen bones pràctiques i s’identifiquen possibles sinergies entre les diferents baules de la cadena de subministraments per establir estratègies per reduir l’emissió de CO2 en els processos logístics.

Els membres de la iniciativa tenen cinc anys per complir l’objectiu. Tretze d’ells han aconseguit el Premi Lean & Green, que certifica el compliment.

De les 37 empreses que formen part del programa, sis ja han complert amb la reducció del 20% de les seves emissions de CO2, aconseguint així la distinció Estrella Lean & Green, mentre 13 més han rebut el Premi Lean & Green després d’haver demostrat el seu compromís amb el compliment dels objectius.

A més de l’acompliment de cada companyia per crear el seu pla de sostenibilitat i arribar als objectius marcats, AECOC ha impulsat la creació de la Comissió Lean & Green Espanya, un espai de trobada i col·laboració en el qual els membres debaten sobre les decisions que han de marcar el futur de la iniciativa.

Lean & Green és una iniciativa europea, liderada a Espanya per AECOC, i activa també a Alemanya, Bèlgica, Holanda, Itàlia, Luxemburg, Portugal, República Txeca, Eslovàquia i Suïssa. La llista completa d’empreses adherides al programa està formada per Alimerka, Alfil Logistics, Baleària, Bergé-Gefco, Café Fortaleza, Calidad Pascual, Campofrío fg, CAPSA, Chep, Conway, Correos, DHL, DIA, Eroski, Eurofred, Euro Pool System, Frío Guerrero, GBfoods, Groupe Cat, Grupo Bel, IPP Pooling, Heineken, HMY, IMCD, Iveco, Leroy Merlin, Lidl, Logifruit, LPR, Mahou San Miguel, Nestlé, Okin, Saica, Port de Barcelona, Taisa Logistics, Unilever i Volkswagen Group España Distribución.

 

Sobre AECOC

AECOC és l’Associació d’Empreses de Fabricants i Distribuïdors, una de les organitzacions empresarials més grans del país i l’única en la qual la indústria i la distribució del gran consum treballen conjuntament per desenvolupar bones pràctiques i estàndards tecnològics que ajudin a les empreses a ser més eficients i competitives, aportant valor al consumidor. Engloba tant a les grans companyies com a les petites i mitjanes empreses i representa sectors tan diversos com el de l’alimentació i begudes, tèxtil, electrònica, ferreteria i bricolatge, salut i hostaleria, entre d’altres. Compta amb més de 30.000 empreses associades la facturació conjunta suposa prop del 20% del PIB nacional.

 

Més informació i contacte:

Per a més informació sobre Lean & Green, contacta amb Maria Rosa Pascual (mrpascual@lavola.com), responsable de Gestió de carboni a Lavola.