Ramon Margalef, el geni de l’ecologia

Aquest 2019 es commemora el centenari del naixement de Ramon Margalef, l’ecòleg més gran que ha tingut aquest país i un dels més importants a nivell mundial. L’any 1967 es va convertir en el primer catedràtic d’ecologia de l’estat espanyol, fundant el Departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona, i l’any 1980 va guanyar el Premi Huntsmann, el Nobel de l’ecologia oceànica. Per aquest motiu es considera un dels tres millors científics espanyols, juntament amb Santiago Ramón y Cajal i Severo Ochoa (ambdós únics guanyadors espanyols del premi Nobel).

Margalef va començar a estudiar el fitoplàncton marí i els sistemes oceànics, però el seu interès per l’ecologia va portar-lo a unificar els aspectes físics i biològics dels sistemes, assentant les bases de l’ecologia moderna. Va dedicar tota la seva carrera a buscar unes pautes comunes que es poguessin aplicar a tots els ecosistemes i la biosfera en general, incloent l’ésser humà com una espècie més.

Totes les persones que el van conèixer destaquen la seva humilitat i generositat intel·lectual, així com la visió holística que tenia de l’ecologia, a través del qual era capaç de connectar aquesta ciència amb moltes altres disciplines.

COMPARTEIX-HO