El grup farmacèutic Ferrer ha realitzat una nova campanya interna a favor del medi ambient en el marc de l’estratègia de sostenibilitat que desenvolupa des del 2015. Amb l’objectiu de potenciar la sensibilització dels treballadors i treballadores i ser una empresa més responsable a nivell ambiental, ha proposat una sèrie d’activitats durant un any basades en la vivència d’experiències.

Cuina sostenible, vacances responsables, eficiència energètica i reducció de les impressions i de l’ús de plàstics són alguns dels temes que s’han tractat. L’última experiència han estat una sèrie de tallers d’ecodisseny on s’ha qüestionat com incorporar criteris ambientals en el disseny de materials promocionals: estands per a fires, expositors farmàcies, impressions, gadgets, etc.

Per tal de treballar l’ecodisseny, Xavi Benito, de l’equip d’Educació especialitzat en la dinamització de sessions participatives i de cocreació, va realitzar un taller amb la metodologia Meetfulness. Aquesta metodologia pròpia està formada per un conjunt d’habilitats, tècniques i instruments que afavoreixen l’expressió de les idees de tots els participants.

Cocreació per millorar un producte

La sessió es va estructurar en quatre fases. La primera va ser una introducció on es va explicar l’objectiu de  la  metodologia i el motiu principal de la sessió, mentre que a la segona fase es van donar els continguts de sostenibilitat sobre els materials promocionals.

A la tercera fase, es va separar als assistents en quatre grups, cada un dels quals va treballar un objecte diferent. Els membres de cada grup van haver d’entendre les necessitats de cada objecte, definir-lo seguint criteris de sostenibilitat i dissenyar un prototip.

Finalment es van presentar els prototips de cada grup i van explicar com havia millorat i quins sistemes hauria de modificar o incorporar l’empresa per poder fer el nou producte.

Amb la realització de la sessió, es va mostrar la importància de l’ecodisseny als membres de Ferrer, de manera que veiessin la necessitat d’aplicar criteris ambientals en el disseny dels seus productes per tal de fer un pas més cap a la sostenibilitat de l’empresa.