El passat 21 de març va tenir lloc una jornada tècnica on els membres del projecte LIFE Priorat + Montsant van buscar aliances amb el projecte Smart Sustainable Wine, que s’està portant a terme a Navarra. Ambdós projectes tenen en comú la voluntat de millorar la sostenibilitat del sector vitivinícola a les seves respectives regions.

El projecte LIFE Priorat + Montsant va començar l’any 2016 i acabarà l’any 2020, temps durant el qual l’equip d’Economia Circular ha realitzat diverses accions relacionades amb l’anàlisi del cicle de vida de la producció del vi i l’aplicació de les regles de càlcul de la iniciativa PEF de la Comissió Europea. Les accions permeten conèixer la petjada ambiental que genera el vi produït a la comarca del Priorat al llarg de tot el seu cicle de vida, així com els beneficis derivats de l’aplicació de bones pràctiques tant a la vinya com a bodega.

La jornada es va realitzar a les instal·lacions de VITEC, l’entitat coordinadora del LIFE, i van assistir-hi els membres d’aquest projecte, així com l’entitat coordinadora del Smart Sustainable Wine, la Unión de Agricultores y Ganaderos de Navarra (UAGN), i diversos viticultors de la regió de Navarra i la Rioja.

La visita als cellers va permetre comprovar dades per a l’anàlisi del cicle de vida.

Precisament, per a completar la informació necessària per fer l’anàlisi del cicle de vida, l’equip de Lavola va visitar diverses parcel·les de producció de raïm i va confirmar les dades de consum d’energia i materials de tres cellers que col·laboren al projecte LIFE: Mas de l’Anguera, Viticultors del Priorat i Celler de l’Era. Visita que també va ajudar a tenir una visió global del procés de producció del vi.

Un cop confirmades les dades, es calcularà la petjada ambiental (PEF, Product Environmental Footprint) del vi produït a la comarca i es treballarà en la comunicació dels resultats a productors i consumidors de vi.