El programa “Coneguem els nostres parcs”, de la Diputació de Barcelona, apostarà per la innovació tecnològica durant els propers anys treballant amb els docents a través de la comunitat virtual existent. El “Coneguem” porta més de 36 anys acostant la natura als escolars i és considerat el degà de l’educació ambiental a Catalunya. El seu objectiu és donar a conèixer els espais naturals protegits que gestiona la Diputació.

Recentment, Lavola ha ampliat quatre anys més la coordinació del programa, de manera que manté la feina que ha estat fent quasi des dels inicis del “Coneguem” i reforçarà l’aspecte tecnològic ja mencionat. Gràcies a això es manté com un dels projectes més emblemàtics de l’equip d’Educació.

L’estructura del programa parteix d’una primera fase on l’alumnat treballa els continguts a l’aula i una segona on realitza les visites als espais naturals, guiat per un educador/a. Durant tot aquest temps, les tasques principals de l’equip d’educació han sigut gestionar els educadors, dinamitzar les visites i elaborar els continguts.

A més, el programa s’ha anat adaptant a les necessitats educatives de cada moment, mantenint la capacitat d’experimentar durant les visites als entorns naturals i actualitzant la metodologia, els materials i els recursos disponibles.

Un concurs de vídeo per l’alumnat

A la comunitat virtual, els docents poden descarregar-se els recursos que treballaran a les aules abans de fer les sortides als espais naturals. Un dels recursos més recents és el nou vídeo de presentació, on es plantegen algunes preguntes a l’alumnat per a preparar la sortida a l’espai i motivar-los a anar-hi.

De cara al curs que ve es realitzarà un segon vídeo que seguirà la mateixa línia i també plantejarà preguntes per preparar millor les visites. A més, es crearà una tercera fase posterior a la sortida que consistirà en un concurs de vídeo pels alumnes amb un premi final per al guanyador.

“Coneguem els nostres parcs” és un exemple clar d’aliança entre el sector privat i el públic, tal i com han comentat en una recent entrevista Josep Melero, responsable de comunicació i divulgació ambiental de la Xarxa de Parcs Natural de la Diputació de Barcelona, i Pere Pous, fundador de Lavola.

És una unió que segueix l’objectiu número disset dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), “Aliances per a aconseguir els objectius”, i que permet aportar elements diferencials i enriquir el programa, aconseguint fer arribar més lluny l’educació pel desenvolupament sostenible.