Rigor i creativitat: la unió indispensable per una bona memòria de sostenibilitat

   

Article de Norma Bisbal i Aida Ortiz, Consultores Tècniques de Sostenibilitat Corporativa

La pressió social i governamental perquè les empreses informin sobre aspectes no financers s’ha intensificat en els darrers anys. L’època en què les companyies només publicaven informació financera ha arribat a la seva fi, i la publicació de la Llei en matèria d’informació no financera i diversitat n’és un clar exemple.

Davant d’aquesta nova regulació, les empreses s’enfronten a nous reptes per transmetre la informació, que dependran en bona part del nivell de maduresa de l’organització i la seva capacitat per informar.

La memòria de sostenibilitat segueix sent el pilar essencial de comunicació perquè les empreses reafirmin el seu compromís amb la societat de forma coherent i transparent. Alhora, és la porta per rendir comptes davant dels grups d’interès respecte la seva contribució al desenvolupament sostenible així com per donar compliment a les noves propostes legislatives, que utilitzen de referència els Estàndards GRI.

En aquest context, l’experiència tècnica dels professionals i la disposició d’un equip multidisciplinari i creatiu que sàpiga reflectir els valors de l’entitat dins del corresponent marc legal, és essencial. A Lavola avancem juntament amb els nostres clients per millorar en tots els processos d’elaboració de les memòries de sostenibilitat: des de les eines de recollida d’informació; a una bona calendarització i gestió del temps; a mecanismes per millorar els anàlisis de materialitat aconseguint resultats rellevants; a una bona aplicació dels Estàndards GRI; o a assegurar una coherència en el procés d’elaboració de la memòria des de l’inici fins a l’entrega del document maquetat gràcies a que comptem amb un equip de comunicació i disseny sòlid a la pròpia empresa.

Noves metodologies com la Memòria + que treballem des de Lavola, ajuden a l’empresa a treballar la Rendició de Comptes des d’una perspectiva diferent, facilitant una comunicació més integrada de l’RSC i convertint la memòria en un element viu al llarg de l’any, gràcies a les diferents eines comunicatives que es treballen (infografies, resums, vídeos, suports creatius adaptats al client, missatges clau per grups d’interès, etc.).

Per altra banda, com actors clau de la globalització, les empreses tenen un paper molt important en la contribució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (uns principis bàsics de Nacions Unides per posar fi a la pobresa, protegir el planeta i garantir que totes les persones gaudeixin de pau i prosperitat). En aquest sentit, una vegada l’empresa ha reflexionat sobre el seu impacte als ODS, la memòria de sostenibilitat es converteix en un suport ideal per comunicar la seva contribució als ODS i el desenvolupament dels vincles entre la sostenibilitat i el negoci.

EROSKI, MANGO, DAMM, Port Aventura World, Aigües de Barcelona, Goldcar, Abacus o Mercabarna són alguns exemples d’organitzacions que aquest any passat han confiat en Lavola per desenvolupar les seves memòries de sostenibilitat. A totes elles les hem ajudat a disposar d’un document de màxima qualitat que segueix tots els requeriments dels Estàndards GRI i a la vegada manté una comunicació efectiva que permet transmetre els missatges d’una manera clara, comprensible i atractiva.

 

COMPARTEIX-HO