El Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses per al Clima i l’Energia adopta un objectiu de reduir les emissions de CO2 superior al 40% per a l’any 2030 respecte al 2005, i suposa unir la mitigació i l’adaptació del canvi climàtic en un mateix compromís. Dels més de 6.800 municipis que s’hi han adherit des de 2008, n’hi ha més de 500 que són de Catalunya i prop de 2.000, de l’Estat espanyol.

La vinculació municipal posa en evidència el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic i implica per a cada població redactar el seu propi Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC). Elaborar aquest pla suposa detallar les accions que s’emprendran a abast local, així com el seu impacte.

Des de Lavola treballem amb diversos municipis per donar-los suport i assessorar-los en la conceptualització del PAESC i, alhora, ens impliquem en els treballs tècnics necessaris per fer realitat el pla. En total, hem assessorat més de 100 municipis de l’Estat espanyol de dimensions diferents, tant de les comarques de Barcelona, Girona i Tarragona, com de les Illes Balears i el Cabildo de Tenerife.

En redactar el pla d’acció, cada consistori ha de presentar un inventari de referència d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, una anàlisi de les vulnerabilitats i riscos que impacten sobre el canvi climàtic, una diagnosi climàtica, un pla d’acció centrat en la mitigació i reducció d’emissions i en l’adaptació als impactes del canvi climàtic, així com un pla de participació i comunicació.