L’equip d’esquí de muntanya d’Andorra compensarà la petjada de carboni de tota la temporada 2019 amb l’eina Clean CO2. D’aquesta manera, la Federació Andorrana de Muntanyisme vol aconseguir que l’equip sigui neutre en emissions durant aquesta temporada.

La compensació de la petjada parteix del càlcul de les emissions vinculades als desplaçaments i les nits d’hotel de l’equip nacional i de tot el seu staff durant els campionats d’esquí de muntanya que tinguin lloc durant el 2019.

A més, tal i com es va realitzar l’any passat, també es farà el càlcul i la compensació de la petjada de la Font Blanca 2019 ISMF World (26-27 de gener), la prova del mundial d’esquí de muntanya que es realitza a Andorra. Per aquest esdeveniment, el càlcul de les emissions recull les derivades del consum energètic de les sales utilitzades per la cursa, els materials entregats, materials comunicatius utilitzats, càtering servit i els desplaçaments i pernoctacions dels membres de l’organització i voluntaris.

La Federació Andorrana de Muntanyisme compensa les seves emissions amb la planta hidroelèctrica Darica, a Turquia

Clean CO2 és l’eina pròpia de Lavola que permet fer el càlcul de les emissions i compensar-les en algun dels projectes que hi ha a la cartera de l’eina. A més, s’emet un certificat on es mostra a quin projecte es compensen les  emissions de l’entitat i que serveix per mostrar el seu compromís amb la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic.

En el cas de la Federació Andorrana de Muntanyisme, el projecte on es compensarà la petjada és la planta hidroelèctrica Darica, a la província d’Ordu, a Turquia. Aquesta planta hidroelèctrica té com a objectiu subministrar prop de 99 MW d’electricitat renovable, provinent de la força de l’aigua, al mercat turc d’electricitat. Es calcula que la reducció d’emissions sigui de més de 200.000 tones de CO2 a l’any.

A més, la planta hidroelèctrica Darica generarà beneficis ambientals i socials addicionals, relacionats amb l’increment de les oportunitats de treball a la zona, la millora de l’eficiència energètic, l’expansió dels serveis d’educació, salut i instal·lacions públiques.

Amb aquesta acció l’equip Andorrà i la Font Blanca ISMF World Cup obtindran els certificats Clean CO2 que acrediten la seva neutralitat.