La 24a Conferència de les Parts de la Convenció sobre el Canvi Climàtic (COP24) es va iniciar ahir diumenge 2 de desembre a Katowice, Polònia, amb un enfoc que inclou la igualtat de gènere i la protecció del medi ambient.

Les cimeres del clima de l’ONU, és a dir, les anomenades COP (Conferència de les Parts) són conferències globals, en el marc de les quals es negocia l’acció per a la política climàtica. Aquest és el tercer cop que Polònia allotja aquesta conferència. Anteriorment es van celebrar a Poznan (l’any 2008) i a Varsòvia (el 2013).

La cerimònia d’inauguració es celebra avui dilluns 3 de desembre presidida pel Secretari General de l’ONU, António Guterres, i compta amb la presència d’uns 40 caps d’Estat i de govern. La cimera d’aquest any inclou la 24a Conferència de les Parts en la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP24), la 14a Reunió de les Parts en el Protocol de Kyoto (CMP 14) i la Conferència dels Signataris de l’Acord de París (CMA 1).

Es calcula que més de 28 mil persones de 196 països participaran en aquest esdeveniment climàtic global, inclosos polítics, representants d’organitzacions no governamentals, comunitat científica, sector empresarial i mitjans de comunicació. Entre aquests assistents destaquen la col·laboració d’uns 500 voluntaris i de més de 6.000 empleats del govern polonès i de la ciutat de Katowice.

L’espai central que allotja la conferència climàtica es troba a la Zona de la Cultura, una antiga àrea minera del carbó que s’ha revitalitzat per transformar‒la en un espai únic que inclou la nova seu del Museu de Silèsia, la NOSPR (Orquestra Simfònica de la Ràdio Nacional de Polònia) i el Centre de Congressos Internacionals, un modern edifici construït en a penes sis mesos per prop de 2.000 persones que han treballat en la seva construcció i adequació per arribar a la data prevista per la COP24.

Aquest esdeveniment es calcula que produirà 5.000 tones de C02 que el govern polonès s’ha compromès a compensar sembrant 5 milions d’arbres.

Enfoc de gènere

Aquest enfoc ja va ser adoptat a l’anterior COP23 (celebrada a Berlín), sota el Pla d’Acció de Gènere que  promou la incorporació de la perspectiva de gènere en la política i en les accions per a mitigar el canvi climàtic.

En aquest sentit ‒la representació de gènere durant les diferents conferències‒, des de 2013 s’ha analitzat l’equilibri de gènere en els òrgans tècnics i de presa de decisions establerts. Per primer cop, durant la present edició, més de la meitat d’aquests òrgans tenen una representació femenina mínima del 38%. Al mateix temps, s’han triat 9 delegades (dels 28 llocs possibles) pels càrrecs de presidenta o copresidenta d’aquests òrgans. Tot i que aquests avenços representen importants passos en la direcció correcta, encara queda molta feina a fer per assolir l’equilibri de gènere.

Imatge: La renovada Zona de la Cultura de Katowice és l’espai central que acull la COP24