Compromís per a la economia circular als plàstics

Recentment, la iniciativa New Plastics Economy, de la Fundació Ellen MacArthur, ha subscrit un compromís global per a fomentar l’Economia Circular a la indústria del plàstic. Aquest acord, denominat New Plastics Economy Global Commitment (Compromís Global per a la Nova Economia dels Plàstics), consisteix en que els signants es fixen com a objectiu que per a 2025 el cent per cent dels seus plàstics sigui reutilitzable, reciclable o convertible en compost.

Fins ara 250 empreses, organitzacions i institucions s’han adherit a aquest pacte, entre ells les companyies que produeixen el 20% de tots els envasos de plàstic a nivell mundial, com Danone, H&M Group, L’Oréal, PepsiCo, The Coca-Cola Company, Unilever, Carrefour, Nestle, Henkel, HP, Inditex o Flexible Packaging Europe.

El problema del plàstic

L’associació PlasticsEurope calcula que al 2016 es van produir a tot el món 335 tones de plàstic, de les que aproximadament vuit van acabar en mars i oceans. En total, els oceans del món concentren 150 milions de tones de plàstic i, per a 2050, si no efectuem canvis en la producció i reciclat d’aquests materials, la Fundació Ellen McArthur estima que el pes dels plàstics marins serà superior al dels propis peixos.

Al nostre planeta poden trobar-se uns 8.300 milions de tones de plàstic, dels quals 2.000 milions de tones se segueixen usant avui en dia, mentre que la resta són plàstics d’un sol ús que es mantenen dipositats en abocadors o abandonats a la natura. A l’actualitat només hem reciclat aproximadament un 9 % del plàstic fabricat.

En definitiva, estem patint les conseqüències d’una economia lineal que durant dècades no ha implementat solucions per al reciclat, reutilització o dipòsit responsable d’un producte en principi no biodegradable i que pot alterar l’equilibri ambiental.

Una visió de futur

A la reunió del World Economic Forum de Davos 2016, la Fundació Ellen MacArthur va presentar un estudi (“Rethinking the future of plastics”) sobre les seqüeles provocades per la contaminació d’elements plàstics als oceans, sòls i atmosfera. La següent edició del fòrum va ser l’escenari triat per a comunicar els resultats del primer informe de “New Plastics Economy”.

Aquesta iniciativa pretén fomentar l’Economia Circular al tractament dels plàstics, mitjançant l’increment dels productes plàstics que són reutilitzats i reciclats, l’eliminació dels embalatges que no es poden reutilitzar, i la innovació científica per aconseguir que tots els envases plàstics puguin tornar a ser utilitzats, reciclats o compostats de forma senzilla i segura.

Segons les seves pròpies dades, aproximadament el 20% dels envasos plàstics actuals necessiten implementar canvis en el seus models de negocis, el 30% han de canviar radicalment, i el 50% restant necessiten augmentar les seves taxes de reciclatge.

Els organismes, organitzacions i companyies adherides a aquesta iniciativa prenen el compromís que al 2025 el cent per cent dels seus plàstics sigui reutilitzable, reciclable o convertible en compost. L’objectiu final és crear una economia circular que elimini l’ús innecessari de plàstics i prioritzi la reutilització. Els seus objectius es revisaran cada 18 mesos i les empreses signants es comprometen a publicar anualment informes sobre els seus progressos en aquestes matèries.

De totes maneres, algunes ONG com la pròpia Greenpeace es mostren escèptiques amb aquests acords, ja que matisen que fomentar el reciclatge de plàstics no és suficient i que l’autèntica necessitat radica en reduir dràsticament la producció.

La iniciativa New Plastics Economy és un projecte portat a terme amb la col·laboració de la ONU i avalat pel Fòrum Econòmic Mundial, el World Wide Fund for Nature (WWF), el Fòrum de Béns de Consum i 40 universitats, institucions i acadèmics. La seva intenció és unir empreses, governs i altres organitzacions a l’objectiu comú d’abordar la contaminació dels residus plàstics per a minimitzar sensiblement aquest problema ambiental.

Per a la comunicació d’aquesta línia d’actuació s’ha creat el hashtag #LineInTheSand sota el qual s’informa dels diferents avenços aconseguits i accions impulsades.

Article original publicat al bloc d’ACLIMA.
COMPARTEIX-HO