Dos gira-sols fotovoltaics a la Plaça de la Ciència són els nous elements del CosmoCaixa per generar una part de la seva pròpia electricitat. Aquests s’uneixen a les diverses millores ambientals realitzades en les seves instal·lacions i el seu funcionament en un procés per convertir-lo en un edifici verd encaminat a la sostenibilitat. Entre aquestes millores realitzades hi ha la implantació de diversos sistemes de gestió, tan ambiental (ISO 14001) com d’energia (ISO 50001).

Els gira-sols instal·lats giren seguint el sol durant el dia per captar el màxim de llum solar possible i es pleguen i despleguen a la posta i a l’alba, respectivament. Properament estaran acompanyats per plaques fotovoltaiques. A banda de generar una petita part de la seva pròpia electricitat, el Museu també ha instal·lat un jardí vertical on hi ha més de 14 espècies de plantes, totes elles mediterrànies o adaptades a clima mediterrani. Gràcies a aquest jardí de 6 metres d’alçada s’aconseguirà millorar l’aïllament tèrmic i acústic de l’edifici, augmentar la fixació de CO2 i reduir l’efecte illa de calor.

L’estratègia on s’emmarquen aquestes instal·lacions, anomenada “Edifici verd, Edifici que educa”, inclou també altres accions que serviran per millorar la sostenibilitat del museu: canvi dels equips de climatització, enllumenat LED, aprofitament d’aigües pluvials, col·locació d’un punt verd a la cafeteria i creació de dos horts en diferents espais del museu.

Cosmocaixa, edifici que educa

A més, tal i com el seu nom indica, l’estratègia vol donar a conèixer al públic totes les actuacions realitzades sobre sostenibilitat. I com a exemple d’això hi ha les dues noves activitats educatives que tenen com a objectiu mostrar la ciència que hi ha darrere dels gira-sols fotovoltaics i el jardí vertical.

Des de Lavola s’ha col·laborat amb el museu en el desenvolupament de les dues activitats, així com s’ha donat assessorament en la compra dels gira-sols i en la implantació i manteniment de la ISO 50001, relacionada amb la gestió de l’energia.

D’aquesta manera, el CosmoCaixa mostra el seu compromís amb el medi ambient i el clima i segueix les línies marcades pels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, l’Acord de París sobre Canvi Climàtic i la directiva europea que fomenta l’eficiència energètica dels edificis.