Responsabilitat social corporativa i comunicació: Una qüestió no només de nous continguts

Article d’Ariadna Bello, responsable de Projectes de Comunicació

 

La comunicació s’ha convertit en un aspecte clau per a la implantació i desenvolupament de les polítiques de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) i sostenibilitat de les organitzacions. Molt ha plogut des que la RSC va començar a ser considerada estratègica per al desenvolupament de les empreses i la comunicació corporativa la millor aliada per a la seva correcta implantació. Avui parlem amb normalitat de comunicació de la sostenibilitat, comunicació responsable…

La sostenibilitat i ara, de manera més concreta, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) han omplert de nous temes les taules dels equips de comunicació i ha obligat a posar-nos al dia sobre els reptes que afronten les organitzacions. Però és només una qüestió de continguts o hi ha alguna cosa més darrere d’això que anomenem comunicació responsable?

La veritat és que la RSC ha impulsat canvis en la manera com ens relacionem amb els nostres grups d’interès i, per tant, també en la nostra manera de fer comunicació. Si la revolució tecnològica va sacsejar en el seu moment i de forma radical la comunicació corporativa, la RSC ha apuntalat alguns canvis que ja no tenen marxa enrere i que tota organització ha d’entendre i saber gestionar.

Apuntarem 3 aspectes de la comunicació que fem avui i que molt tenen a veure amb l’arribada de la RSC a les organitzacions.

  1. Una veritable comunicació segmentada

La RSC ha aportat metodologia i visió a la segmentació dels nostres públics o grups d’interès.

Hem après a fer un correcte aixecament d’expectatives, a entendre que la comunicació necessita d’un diàleg permanent i de qualitat amb els nostres grups d’interès i que ha de ser sobretot “efectiva”, en el sentit que compleixi realment amb el que cada públic demana i li interessa.

Els equips de comunicació hem après molt d’aquesta visió que va més enllà de la simple comunicació i que necessita d’accions que ens vinculin molt més amb els nostres grups d’interès, entenent-lo com un veritable valor per al desenvolupament corporatiu.

  1. La Comunicació interna com a palanca de canvi

Si el primer aspecte comentat és del tot positiu i millora sense cap dubte la nostra capacitat de comunicar-nos, el desenvolupament de la comunicació interna no és menys interessant i encoratjador.

Amb el desenvolupament de la RSC la comunicació interna ha fet un salt molt significatiu: hem passat de la gestió de la informació interna a una comunicació que pensa en el paper de les organitzacions en relació als reptes del desenvolupament sostenible del planeta i una governança implicada amb els reptes socials.

És avui també responsabilitat de les organitzacions el seu compromís amb la sensibilització i el canvi d’actituds cap a un desenvolupament sostenible i responsable, no només en l’àmbit laboral sinó en tots els àmbits de la nostra vida. Així, el paper de la comunicació interna en una organització cada dia més compromesa, tracta la seva comunicació amb els treballadors des d’una visió molt més holística i connectada.

Aquest canvi de perspectiva no és intranscendent, perquè l’enfocament donat a la nostra comunicació ja no rau tant en el que som i el que fem sinó en què aportem a la societat. De fet aquest és el gran canvi d’enfocament que, al nostre entendre, ha viscut la comunicació corporativa aquesta darrera dècada.

  1. Comunicar per aportar valor

En tercer lloc i seguint el fil del que s’ha comentat en el paràgraf anterior, es troba l’afany de donar cada dia més rellevància i sentit al valor que les empreses i organitzacions aporten amb la seva activitat.

En aquest sentit, les Memòries Integrades (que unifiquen en un mateix document els informes de gestió i les memòries de sostenibilitat) o informes anuals, són un clar reflex d’aquest canvi cap a una comunicació que posa en valor el nostre paper en la societat de manera transparent i veraç.

Són els equips de comunicació encarregats de donar forma comunicativa a aquestes memòries i informes, els que any rere any veuen cada vegada més la necessitat de tractar-les no només com una rendició de comptes anual, sinó com la informació matriu des de la qual desenvolupar part important de la comunicació que es realitza al llarg de l’any. Si al principi d’aquest post decidim que la RSC és estratègica, comunicar el seu valor no ho és menys i aquest canvi és ja una realitat.

Els departaments de comunicació s’ocupen cada dia més de continguts relacionats amb la seva sostenibilitat i el seu bon govern i necessiten el desenvolupament de noves maneres i estratègies de fer-ho possible molt més connectades amb el món i amb un tarannà de corresponsabilitat, compromís i transparència amb la societat .

Som a l’era de la comunicació que aporta valor, sense cap dubte.

 

Aquest article va ser publicat originalment al Bloc d’ACLIMA
COMPARTEIX-HO