El mesurament del Valor Social Integrat, un nou model de comptabilitat social

Article de Lucía Melendo, responsable de Projectes de Sostenibilitat Corporativa

 

Els dies 5 i 6 de Juliol va tenir lloc el curs “Mesura del valor social per a la Sostenibilitat”, en el marc dels cursos d’estiu que des de fa 7 anys acull la universitat del País Basc (UPV/EHU) sobre aquesta temàtica. El seu objectiu va ser aprofundir en el debat sobre la funció social de les organitzacions i el mesurament del valor social que aquestes generen, mitjançant la metodologia “Valor Social Integrat (VSI)”.

El curs va estar organitzat pel grup d’ investigació Ethics in Finance & Social Value (ECRI), equip responsable del desenvolupament de la metodologia VSI. ECRI forma part de l’agrupació d’interès econòmic sense ànim de lucre GEAccounting, comunitat d’especialistes formada per universitats, entitats socials, empreses privades i consultores, entre les quals Lavola que treballa en xarxa per a la divulgació i aplicació del VSI.

Però, per què mesurar el valor social de les organitzacions? Des del punt de vista comptable i financer, és fàcil conèixer l’acompliment econòmic d’una organització analitzant el seu estat financer. Ara bé, hi ha altres aspectes que també generen valor per a la major part dels grups d’interès d’ una organització i que en canvi no queden recollits en aquests balanços: el valor social. Generar aquest valor és el que reclama una societat cada vegada més compromesa i més crítica amb aquelles empreses que majoritàriament, posen l’enfocament en el seu rendiment econòmic sense tenir en compte, moltes vegades, un benefici social comú.

La metodologia VSI permet identificar, quantificar i monetitzar el valor social generat des d’una una organització per a tots els seus grups d’interès i no només per als accionistes, a qui tradicionalment sempre s’han tingut en compte per la mesura del rendiment empresarial. Es tracta d’un nou model de comptabilitat social que integra aspectes econòmics i no econòmics, un nou llenguatge comú que promou nous models de negoci.

Consisteix en una eina que amplia el concepte de valor i incorpora els “beneficis no econòmics” que generen les organitzacions. És una metodologia al servei d’aquelles organitzacions que aposten per models empresarials sostenibles i conscients, que incorporen com a propòsits la generació de valor per al seu capital humà, per al seu entorn local i aposten també per tenir respecte al medi ambient. Al mateix temps, volen mesurar l’impacte social que generen i avançar de forma contínua cap a la seva maximització.

En l’edició del curs d’enguany, igual que les anteriors, es van donar a conèixer els avenços científics dels investigadors que estudien el desenvolupament de la metodologia, per debatre i aprofundir en els seus reptes i oportunitats futures i, per compartir noves experiències pràctiques del càlcul del VSI a organitzacions amb diferents tipologies.

L’ aposta de GEAccounting per la investigació aplicada és sens dubte una de les claus del rigor  i la robustesa de la metodologia, permetent-ne la seva consolidació i estandardització. Alguns dels temes que van ocupar les ponències del curs, identificats a l’aplicació pràctica de la metodologia, foren la necessitat d’aprofundir en el càlcul del valor emocional que les organitzacions poden generar sobre els grups d’interès o el gran avantatge que el càlcul del VSI suposa a l’hora de definir o revisar l’estratègia de les organitzacions en clau de sostenibilitat.

A Lavola, com a experts en sostenibilitat i membres de GEAccounting, convidem a totes les organitzacions que vulguin avançar en el mesurament i monetització del valor social que generen que contactin amb nosaltres i consultin les publicacions relacionades amb el càlcul del VSI: http://www.geaccounting.org/publicaciones/

Aquest article va ser publicat originalment al Blog de Foretica.
COMPARTEIX-HO