La comunicació és vital en els projectes LIFE, com el LIFE Alnus

El programa LIFE és l’eina de la Unió Europea per ajudar en projectes relacionats amb el medi ambient, el canvi climàtic i la conservació de la natura. Una de les particularitats que tenen els projectes LIFE és que la comunicació té un paper important en el seu desenvolupament. I el projecte LIFE Alnus és un exemple.

En la posada en marxa d’aquest LIFE s’ha creat un logotip i un lema (“El bosc del riu”) i està previst que es realitzin un conjunt de recursos comunicatius que contribuiran a difondre el projecte. Entre aquests recursos hi ha una web, un vídeo i una exposició itinerant, entre d’altres.

Es tracta d’elements que donen un valor afegit al projecte i evidencien que la comunicació és una eina vital, que complementa la important tasca tècnica que es realitza dins els LIFE.

En el cas de LIFE Alnus, es tracta d’un projecte centrat en millorar l’evolució de les vernedes mediterrànies, amb l’objectiu d’invertir la regressió i la degradació dels boscos de ribera, en general, i del vern, en particular.

Per aconseguir-ho, es treballarà en tres zones pilot (les conques del Besòs, de l’Alt Ter i de l’Alt Segre), que inclouen 24 Zones d’Especial Conservació (ZEC) i un 45 % de la distribució regional de l’hàbitat del vern. Les accions estan plantejades per aconseguir el màxim impacte amb el mínim cost, deixant que l’hàbitat es reorganitzi per si sol a través d’actuacions clau.

El projecte està coordinat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb la participació de la Fundació Catalunya La Pedrera, l’Agència Catalana de l’Aigua, la Fundació Universitària Balmes – Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis – UVic-UCC, l’Ajuntament de Granollers i MN Consultors en Ciències de la Conservació SL.

COMPARTEIX-HO