De l’Ecoedifici de Lavola a l’Apple Park

Article de Pere Pous, director general.

L’any 2003, ara fa 14 anys, a Lavola vàrem prendre una decisió estratègica: construir la seu de l’empresa. Una seu que havia de ser fidel als valors de l’empresa, al seu compromís ambiental i social, i, com vàrem projectar aleshores, que fos “símbol del que som i del que fem”.

Naixia d’aquesta manera l’ECOEDIFICI: un edifici d’oficines a Manlleu (Barcelona) de 1.400 m2 construïts i una inversió de 1,3 milions €. Una construcció que incorporava la concepció d’edificació sostenible “avant la lettre”. Una manera de fer aleshores molt poc present arreu del món.

L’experiència de fer la nostra seu ens va portar a ser pioners: es tractava de fer allò que faríem per a un client, el millor edifici possible, realitzant tot allò que era tècnicament possible i econòmicament viable. Aquesta concepció ha permès consums inferiors en un 30% a les mitjanes d’edificis d’oficines semblants.

Tot aquest procés ens va portar a conèixer i a ser socis de l’organització americana United States Green Building Council (USGBC), que promou la certificació LEED (Leadership in Energy and Environment Desing), i a participar, als anys 2007, 2008 i 2016, a la conferència anual GreenBuild Expo, celebrades a Chicago, Boston i Los Angeles, respectivament (precisament aquest mes de novembre s’ha celebrat la conferència de 2017 una altra vegada a Boston).

Gràcies a això, al 2010, tot aquest esforç va servir per a certificar l’Ecoedifici de Lavola amb el segell LEED GOLD, sent el primer edifici d’oficines espanyol que ho aconseguia, i repetint aquest segell l’any 2015. Avui dia, els edificis amb segell d’edificació sostenible són més comuns a Espanya: hi ha 210 edificis certificats LEED en els diferents sistemes de certificació (75 d’aquests en el de Nova Construcció: 8 amb el nivell Certificat, 17 amb el nivell Plata, 38 amb el nivell Or i 12 amb el nivell Platinum), 275 edificis certificats mitjançant el segell BREEAM i 28 edificis certificats a través de VERDE.

Òbviament, l’Ecoedifici no és únic i hi ha altres edificis que destaquen per la seva sostenibilitat. Un exemple és el d’Ecocert, empresa líder mundial en certificació de productes ecològics, la qual va inaugurar a Isle Jourdain, prop de Toulouse, l’any 2013, la nova seu corporativa, de 2.000 m2 i una inversió de 4 milions €.

Es tracta d’un edifici singular, fet principalment amb materials poc transformats com ara la fusta, per a l’estructura i fusteria, i la palla, com aïllament, i que produeix més energia que la que consumeix a través d’una instal·lació de 500 m2 de panells fotovoltaics.

Gràcies a això, aquest edifici es considera exemplar a nivell europeu i és el tercer LEED Platinum concedit a França. De fet, des de Lavola es va fer la consultoria a Ecocert per a l’obtenció del LEED Platinum.

Un altre exemple és el Bullitt Center de Seattle. Vaig tenir l’oportunitat de visitar-lo l’any 2014, quan  es presentava com “the world’s greenest commercial building”. Es tracta d’un edifici d’oficines de 4.800 m2 construïts i amb una inversió de 18,5 milions € que va ser promogut per la Fundació Bullitt. Va ser un dels primers edificis del món en obtenir la certificació Living Building Challenge, un segell que dóna valor a la concepció ecològica i que és dels més exigents del món.

Quan el seu director, en Denis Hayes, em va explicar la història de perquè varen decidir fer el Bullitt Center, em va agradar constatar que els havien guiat els mateixos motius que en el cas del nostre Ecoedifici: fer una cosa que no existia i que servís de model a seguir.

Recentment, Apple ha construït l’Apple Park, una “ciutat” que ocupa 70 ha, on hi treballen 12.000 persones i que ha tingut una inversió propera als 5.000 milions $. Xifres que maregen per a un dels edificis més eficients energèticament del món.

Podríem dir que vivim una certa moda d’ecoedificis: benvinguda sigui! No obstant, convé no perdre de vista el que és essencial: fer edificis útils, de baix impacte ambiental, on s’hi estigui bé, que siguin confortables i saludables, que demandin poca energia i que consumeixin just la necessària de forma eficient. És a dir, no n’hi ha prou en dir que produeixen l’energia que gasten, que ha de ser de fonts renovables, sinó que cal que gastin poc.

Tot i així, en tots els casos mencionats (Lavola, Ecocert, la Fundació Bullitt i Apple), i en tants d’altres, sortosament, es mostra un mateix punt de partida: fer que la seu de la organització sigui “símbol del que fa i del que és”. Un clar exemple de la filosofia d’aquestes empreses que serveix com a carta de presentació de cara a l’exterior.

COMPARTEIX-HO