Conferència ECSITE 2017

Article d’Arantxa Arnaiz, responsable de Gestió de centres.

 

Life is everywhere va ser el lema inspirador de la 28ª conferència de la Xarxa Europea de Museus i Centres de Ciència (ECSITE, pel seu acrònim en anglès) que va tenir lloc del 15 al 17 de juny a Porto, a Portugal.

Enguany, l’acte va reunir a més de 1.000 participants provinents de 52 països amb l’objectiu de compartir idees, metodologies i projectes per promoure l’avenç dels museus i centres en la divulgació científica.

Els amfitrions d’aquesta edició van ser el Museu d’Història Natural de la Universitat de Porto i Ciència Viva, l’agència nacional de ciència i tecnologia per a la promoció de la cultura científica de Portugal. Junts van organitzar tant la conferència al Centre de Congressos d’Alfandega -antiga casa de duanes- com els esdeveniments socials als llocs més singulars de la ciutat: al Palau de la Borsa, al Jardí botànic – i futur centre de biodiversitat- i al mateix Museu de les Ciències Naturals.

Les experiències presentades i compartides van ser molt enriquidores i diverses. Una de les més inspiradores va ser el projecte Dialogue in the dark, una experiència de transformació de percepcions i paradigmes on els visitants eren conduïts per guies cecs en una exposició feta per ells i per a ells. En aquests moments, la mostra es troba repartida en diversos formats per 21 ciutats de tot el món.

La conferència també va comptar amb BIOTOPIA, una proposta de Michael John Gorman, fundador de la Science Galery de Dublín. L’expert plantejava  controvèrsies als visitants entre l’art biològic i el disseny especulatiu amb l’objectiu de generar noves visions i maneres de gestionar a allò que es desconeix.

També va presentar-se l’exposició dels Objectius pel Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides i del I Dia Internacional dels Museus i el Centre de Ciències, una iniciativa que recalca la importància de connectar els visitants i les exposicions existents als 17 ODS a través de murals interactius, ja que aquests engloben els principals reptes actuals de la humanitat.

Destacar també el projecte The art of relevance de Nina Simone, directora del Museu d’Art i Història de Santa Cruz, a Califòrnia. Simone és considerada com a una visionària dels museus i ha reflotat el seu centre. També és autora del llibre The art of relevance que tracta de com les institucions d’educació no formal fan connexions significatives amb les poblacions locals.

Tal com es va poder comprovar, la tendència europea en els centres de ciència és incorporar una mirada social, tot posant en relleu la creixent imbricació entre disciplines. Molts dels projectes tenien com a finalitat sembrar la llavor entre la ciutadania per promoure el seu compromís vers l’entorn local. Es van mostrar experiències, estratègies, metodologies i recursos per abordar els reptes que tenen lloc al nostre voltant a través de la innovació i la creativitat científica.

En definitiva, durant tres dies vam poder conèixer i experimentar propostes que cerquen la celebració de la vida, de la diversitat de les nostres comunitats i de la nostra pròpia existència… realment, vam sentir que Life is everywhere.

COMPARTEIX-HO