La denominació d’origen del Priorat aposta per la sostenibilitat

Desenvolupar i demostrar la viabilitat d’un model de producció vitivinícola sostenible. Aquest és l’objectiu del projecte ‘Life Priorat + Montsant’ que durant quatre anys es desenvoluparà a les 170 bodegues que formen la denominació d’origen (DO) Montsant i la denominació d’origen qualificada (DOQ) Priorat.

Al llarg dels darrers 30 anys, el sector vitícola de la comarca s’ha convertit en un model d’èxit internacional en la producció de vins d’alta qualitat gràcies al  patrimoni vitícola, natural i cultural de la comarca. Ara, els productors de la zona començaran a treballar en el projecte ‘Life Priorat + Monstant’ per tal de promoure l’ús sostenible dels recursos al sector vitivinícola, amb la idea d’implementar bones pràctiques reproduïbles en altres regions vitivinícoles d’Espanya i d’Europa.

Per fer-ho, la Unió Europea cofinançarà el projecte -que té un pressupost de més d’un milió i mig d’euros-, i espera poder disminuir de manera considerable l’ús de recursos, tant al camp com al celler, incloent-hi l’ús de fertilitzants químics i pesticides, substituint-los per altres més respectuosos amb el medi ambient.

El projecte també contribuirà a l’aplicació d’estratègies per reduir l’impacte ambiental del cicle de vida del vi produït a la comarca del Priorat, mitjançant la implantació de les regles de càlcul PEF WINE (pilot de la iniciativa “Petjada ambiental de Producte” de la UE).

Lavola serà l’encarregada de liderar aquesta activitat, a més de promocionar l’enoturisme ecològic a la zona. Altres socis del projecte són VITEC, els consells reguladors de la DO Montsant i la DOQ Priorat i la Plataforma Tecnològica del Vi (PTV).

COMPARTEIX-HO