‘Som natura’

Article de Pere Pous, director general.

L’escola de natura per a mestres que es va celebrar a Sant Andreu de La Vola el juny del 1981 va ser la primera de Catalunya. En aquell moment, la iniciativa comptava amb una activitat on els participants dedicaven part del seu temps a fer d’edafòlegs descobrint la ciència del sòl.

Poc després, aquesta activitat -l’estudi del sòl, de la textura dels materials i dels organismes que hi viuen- va passar a formar part de les activitats rutinàries que es feien amb els grups d’alumnes de l’escola de natura. Entrar en contacte amb la terra, amb el sòl, amb l’humus, ens apropa a la natura, al que som. De fet, quan es parla que hem de tenir una actitud respectuosa i humil amb el planeta, el concepte d’humilitat arrenca etimològicament de la paraula humus. I és evident que sense humus no podem tenir un sòl productiu. I sense sòl productiu no tenim aliments.

El dia 5 de juny se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, enguany amb els lemes ‘Som Natura’, ‘Connectem amb la natura’. A través d’aquest missatge, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) vol insistir en el fet que tots i cadascun de nosaltres formem part de la natura i que el nostre èxit o el nostre fracàs com a éssers humans està lligat, indefugiblement, a la natura i a la qualitat del sistema natural que ens sustenta.

Com més humils siguem i més a prop estiguem de l’humus, del sòl i de la terra, més capacitat tindrem de ser capaços de superar aquest conflicte que vivim actualment d’estirar més el braç que la màniga, de consumir el capital en lloc de viure dels interessos. El planeta té uns recursos finits, i no podem ser il·lusos, hem de consumir menys. Tal com diu el doctor Josep Peñuelas -Premi Margalef 2017-, “els 7.500 milions de persones que vivim a la Terra, estem consumint 1,5 vegades la Terra, i amb el consum dels països més desenvolupats, només en podríem viure 2.500 milions. Amb una bona gestió, consumint menys carn, cuidant la pèrdua de sòl i aigua, aprofitant els avenços tecnològics per gestionar els recursos de manera eficient, potser hi podríem viure 10.000 milions de persones”.

Només depèn de nosaltres, no ens queda cap altre camí que el de canviar i ser més humils. I fer el que emana del sentit comú, preservar el capital -la Terra-, i viure dels interessos -els recursos renovables-.

Els éssers humans necessitem una natura en bon estat. Som natura. I per interès nostre hem de conservar-la. Tocar la terra, apropar-nos a l’humus -a banda de passar-ho bé i descobrir un nou món-, ens ajudarà a ser més humils.

Feliç Dia Mundial del Medi Ambient 2017.

COMPARTEIX-HO