L’educació ambiental, 40 anys després

La Diputació de Barcelona presenta el llibre, Educació ambiental. D’on venim? Cap a on anem?, una compilació d’articles firmats per professionals de referència en l’àmbit que vol ser una revisió de l’estat de l’educació ambiental a Catalunya.

El llibre parteix de la voluntat de redescoberta i de posada en valor de la trajectòria de l’educació ambiental al país al llarg dels darrers quaranta anys, des de la inauguració de l’Itinerari del bosc de Santiga i, pocs anys després, de la creació de la Societat Catalana d’Educació Ambiental i de la publicació del sisè número dels Quaderns d’Ecologia Aplicada. Totes elles són efemèrides que, retrospectivament, es consideren que van donar el tret de sortida a la pràctica efectiva de l’educació ambiental a Catalunya i que van servir d’empenta per a la professionalització de l’ofici i per l’aparició d’empreses com Lavola.

Tanmateix la transformació que vivim com a societat demana la revisió que aquest llibre ofereix a fi d’extreure coneixement del camí recorregut i actuar amb responsabilitat i saviesa en el futur.

Per fer-ho s’ha comptat amb professionals com el Dr. Jaume Terradas del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i Teresa Franquesa de l’Ajuntament de Barcelona, que van ser presents en els documents de fa quaranta anys. D’altres tècnics i responsables ambientals col·laboren a la publicació per aportar la seva expertesa en la matèria. Entre ells Marta Lacruz, responsable d’educació de Lavola, que fa una reflexió sobre com avançar en l’educació ambiental un cop culminada la Dècada per a l’Educació per al Desenvolupament Sostenible.

El resultat és una publicació rica i contrastada que aborda temes de debat com  l’educació ambiental en el món municipal, l’ofici de l’educador ambiental i el rol dels voluntaris, i la comunicació ambiental en l’escenari digital, aspectes que són imprescindibles per vehicular l’educació per a la sostenibilitat en els propers anys.

COMPARTEIX-HO