Els nous estàndards de GRI per a l’elaboració de memòries de sostenibilitat: nova estructura, més claredat

Article de Juan Villamayor

Juan Villamayor és responsable de Responsabilitat Social. Expert en l’elaboració de memòries de sostenibilitat, parla dels beneficis d’aplicar els nous estàndards de GRI.

 

Els informes de sostenibilitat són una eina que les empreses poden utilitzar, no només per donar comptes davant els seus grups d’interès i mapejar els seus impactes per poder gestionar-los, sinó que també ofereixen una bateria d’indicadors de gestió que ajuden a les empreses a l’hora de prendre decisions estratègiques en matèria de responsabilitat social i ambiental.

En un principi van sorgir com a eines gairebé imposades però a poc a poc, les demandes dels grups d’interès han fet que les memòries de responsabilitat social corporativa (RSC) siguin cada vegada una forma més habitual de comunicar a les parts interessades què ha fet l’empresa en matèria de sostenibilitat i responsabilitat social, i com gestiona els temes que més importen als seus interlocutors més destacats.

L’evolució de la importància de les memòries de sostenibilitat ha estat clara i evident; al cap i a la fi, fins fa 10 anys les empreses no estaven tan exposades a la societat a través de xarxes socials i altres organitzacions. Paral·lelament, els organismes internacionals han donat resposta a aquesta exigència desenvolupant marcs legislatius que donen suport a l’elaboració i publicació d’informes no financers.

En aquest context, el Global Reporting Initiative (GRI), que va presentar la seva primera versió dels estàndards l’any 2000 i que s’han enriquit regularment amb les aportacions de diferents grups d’interès, ha llançat aquest 2016 les noves directrius d’elaboració d’informes de sostenibilitat, els GRI Standards, que pretenen convertir-se en un marc universal.

Aquests estàndards no són una nova versió de la guia ja que no canvien els principis ni hi ha modificacions de fons, però sí que suposen un pas cap a un llenguatge més clar, una aplicació més senzilla i un major èmfasi en la rellevància dels temes i en la importància dels impactes al llarg de la cadena de subministrament. A més a més, la seva una nova estructura modular permet intuir que GRI tendeixi cap a la certificació, i els converteixi en referència per a tota aquella organització que vulgui elaborar un informe de sostenibilitat.

El fet que tant la terminologia com la descripció i les instruccions per elaborar els continguts es faci molt més clara, hauria de fer més fàcil l’elaboració d’informes d’RSC a tot tipus d’organitzacions, des PIMES a grans multinacionals.

El pas cap als nous estàndards d’elaboració de memòries de sostenibilitat permetrà a les empreses concentrar-se encara més en els temes que realment importen, i ho faran d’una forma tranquil·la i fluida. El pas de la Guia G4 als nous estàndards es farà sense sobresalts per a les organitzacions. La definició més clara d’impacte i cobertura, i la descripció més exhaustiva de la cadena de subministrament, suposaran un augment de la qualitat i el contingut dels informes de sostenibilitat.

Els GRI Standards seran obligatoris per a totes aquelles memòries de sostenibilitat que es publiquin a partir de l’1 de juliol de 2018. Per això, totes les empreses que vulguin publicar informes referents a l’any 2016 podran seguir la Guia G4. També aquelles referents a l’any 2017 i que es publiqui abans de juliol de 2018. No obstant això, a Lavola ens avancem a aquesta data i ja estem ajudant a molts dels nostres clients a publicar les seves memòries seguint els nous estàndards, acompanyant-los en el procés sense que pràcticament notin la diferència amb la Guia G4. D’aquesta manera, ens comprometem amb els nostres clients perquè estiguin a l’avantguarda de la sostenibilitat i la responsabilitat social. Animem a totes les empreses que vulguin publicar el seu primer informe de sostenibilitat a fer-ho seguint i als nous estàndards, i a la resta les convidem a fer la transició el més aviat possible.

COMPARTEIX-HO